New Indoor Cricket Centre for University

Partly funded by the England and Wales Cricket Board, this project was carried out within tight deadlines.

Old maps showed that in the early 1950's the area was levelled to form a playing field; in the west of the site, ground levels appear to have been upfilled, forming a steep slope down to the northwest of the site.

Seven trial pits, three boreholes and twelve dynamic probes typically encountered ground conditions of made ground to depths of up to 4.90m, underlain by firm silty gravelly clay progressing into medium dense clayey silty gravel, underlain by shale bedrock. Greater depths of made ground were recorded in the west of the site. Refusal was recorded in the boreholes and probes in the east of the site at relatively shallow depths (around 3.00m).

Curved tree trunks indicated the upper (fill) slope to the northwest of the site to be gradually moving downwards under the process of soil creep. Computer analyses indicated that the existing slope was only just stable. It was considered that removal of the existing soakaways from the crest of the slope would increase the Factor of Safety significantly.

Piled foundations were recommended to avoid placing any load on the slope and due to the depths of made ground. Piled foundations were recommended for the whole structure to avoid problems with differential settlement.

Time constraints meant that no long-term ground movement monitoring would be possible. A contiguous bored pile wall was recommended outside the northwestern perimeter of the building to relieve lateral loads on piled foundations caused by minor ground movement in the slope to the northwest. With this method, ground and piled foundations beneath the building would remain unaffected, even if ground movement occurred to the northwest. 

Return to previous page

New Indoor Cricket Centre for University image

New Indoor Cricket Centre for University image